Yhteenveto pilviyhteistyöryhmien toiminnasta vuonna 2023

08.12.2023

Yhteenveto pilviyhteistyöryhmien toiminnasta vuonna 2023

Strategisessa ja operatiivisessa pilviyhteistyöryhmässä toimii useita kymmeniä valtionhallinnon edustajia. Toiminta on vakiintunut v. 2023 aikana.

Kuva: Pilviyhteistyöryhmien läsnätapaamisesta lokakuussa, estradilla Jyri Vuorikallio VM:stä esittelemässä Cirrus-hankkeen katsausta. Kuvalähde: Mira Holmroos-Kolari

Valtorin asiakasneuvottelukunnan (ANK:n) alaisuudessa toimivat pilviyhteistyöryhmät käynnistivät toimintansa vuoden 2022 alkupuolella. Koko 2023 vuoden ajan ryhmät puksuttivat eteenpäin sovittujen teemojen ja teemakohtaisten veturien johdolla.

Toiminta on vakiintunut: mukana strategisessa ja operatiivisessa pilviyhteistyöryhmässä toimii kanssamme noin 40 osallistujaa eri asiakasvirastoistamme ja valtiovarainministeriöstä.

Lokakuussa kokoonnuimme läsnätilaisuuteen Valtiokonttorille tarkastelemaan eri aiheita ja työstämään ideoita tulevalle vuodelle 2024. Isäntinämme toimivat mainiot puheenjohtajamme Esko Kaarlonen ja Petri Ellmén Valtiokonttorilta.

Strategisen pilviyhteistyöryhmän teemat vuodelle 2023 olivat:

1. Valtionhallinnon pilvilinjaukset

2. Turvasatama varautumiseen

3. Henkilötietojen käsittely pilvipalveluissa

4. Arviointikriteeristöt ja hallintakeinot pilvipalveluissa

5. Pilvipalvelut osana valtion IT-infraa

6. Ekosysteemi ja viitearkkitehtuuri pilvipalveluissa

Suurin osa teemoista käynnistyi vuonna 2022, kun ryhmien toiminta aloitettiin. Nyt voimme poimia iloisena joitakin keskeisiä tuloksia hyvästä yhteistyöstämme.

Valtionhallinnon pilvilinjaukset valmistuivat ja julkaistiin VM:n toimesta 23.10.2023.

Linjauksia tukemaan on myös työstetty työkortteja, jotka tullaan julkaisemaan Nimbuksessa. (Pilviyhteisön jäsenet voivat pyytää käyttöoikeudet Nimbukseen: julia.valkealahti@valtori.fi). Linjausten tueksi tarvitaan toki monenlaisia toimenpiteitä. Esimerkiksi tietoturvan ja tietosuojan vaatimuksiin on tulossa toteutus- ja hallintakeinoja teeman 4 työn edetessä. Ensimmäisiä kuvauksia näistä hallintakeinoista (kompensoivat kontrollit) ollaan viemässä käsittelyyn Kokonaisturvallisuuden yhteistyöryhmälle eli KT-ryhmälle ja muille tärkeille foorumeille alkuvuodesta 2024.

Turvasatama-varautumiskyvykkyyttä on kehitetty konseptina, toteutusmalleina ja alustavana palvelu-/tuottamismallina. Tällä hetkellä iteroimme ja arvioimme luotua konseptia konkreettisten kohdepalveluiden ja -järjestelmien kautta yhdessä asiakasorganisaatioiden kanssa. Turvasatama-kehittämistyö onkin projektoituna käynnissä Valtorilla ja näin ollen strateginen pilviyhteistyöryhmä seuraa jatkossa kokonaisuuden etenemistä, mutta ei enää työstä aihetta. Tässä on hyvä esimerkki siitä, miten pilviyhteistyöryhmistä alkunsa saanut idea ja konsepti etenee Valtorin ja tietyn intressiryhmän yhteiskehittämiseksi. Jos haluat lisätietoja Turvasatama-kehittämistyöstä, ole yhteydessä Miraan! Kerromme mielellämme työn etenemisestä ja sisällöstä tarkemmin.

Henkilötietojen käsittelyyn liittyen odottelimme pilvilinjausten julkaisun lisäksi Tietosuojavaltuutetun toimiston eli TSV:n kansallisia päätöksiä koskien joidenkin virastojen pilvipalveluiden hyödyntämistä, mutta tähän pisteeseen emme vielä päässeet. Olemme keränneet valmiiksi Tietosuojan vaikutustenarviointia eli DPIA-tiedonjakoa varten sopivia kohteita, joista tulemme järjestämään webinaarisarjan vuoden 2024 alkupuoliskolla.

Lisäksi olemme tiiviisti mukana DigiFinlandin Cirrus-hankkeessa seuraten ja hyödyntäen hankkeessa syntyviä tuloksia, kts. tarkemmin DigiFinlandin sivulta

Valtori laati vuoden 2023 aikana yhdessä asiakkaiden ja ohjaajan kanssa Valtorin päästrategiaa tarkentavan palvelustrategian. Ajatuksena oli, että teemaa 5 saadaan näin käynnistettyä viitoittamalla ensin Valtorin roolia tarkemmin pilvipalveluihin liittyen. Palvelustrategian linjaukset saivat puollon 1.12. ANK:n kokouksessa ja yksi keskeisistä teemoista on ”Pilvisiirtymän toteuttaminen”.

Teemat 5 ja 6 jatkuvat vielä vuoden 2024 aikana ja tavoittelemme kirkkaampaa kuvaa laajemmin ”Valtion ICT-infrastruktuurista” ja siitä, miten pilvipalvelut ja -teknologia sekä eri palvelutuottajien roolit jäsentyvät koko kokonaisuutta tarkasteltaessa. Tähän aiheeseen palaamme, kun saamme pohdintaa edistettyä yhdessä myös VM:n kanssa.

Katsaus vuoteen 2024

Olemme jäsentäneet teemoja vuodelle 2024. Luonnollisesti jo valmistuneet tai projektimuotoon edistyneet kehityskokonaisuudet antavat tilaa uudelle työstölle. Uusiksi teemoiksi vuodelle 2024 olemme valinneet ”Tekoälytoteutukset käyttöön” sekä ”Turvallinen pilvi – tuotteistettu TLIV pilvi”. Nämä molemmat teemat ovat saaneet jo nyt käydyissä keskusteluissa paljon kannatusta ja innolla lähdemme näitä työstämään jakaen parhaita käytäntöjä, jo kertyneitä oppeja ja muodostaen yhteistä näkemystä, tarvittavia linjauksia ja periaatteita, kuten ajatuksena juurikin strategisessa pilviyhteistyöryhmässä on.

Näin joulua odotellessa täytyykin todeta, että yhteistyö on arvokas lahja ja auttaa meitä etenemään yhteiseen suuntaan toimintaympäristömme muutosten myllerryksissä. Haluamme kiittää kaikkia pilviyhteistyöryhmiin osallistuneita sekä erityisesti ansioituneita puheenjohtajiamme ja teemojen vetureita! Suunnatkaamme katseemme tulevaan ja jatkakaamme tiivistä sekä aktiivista yhteistyötämme uutena vuotena 2024.

Mira Holmroos-Kolari
Strategiaprosessista vastaava johtaja
Valtori