Pilviyhteistyöryhmissä suunnitellaan tekoälyn käyttöönottoja

14.03.2024

Pilviyhteistyöryhmissä suunnitellaan tekoälyn käyttöönottoja

Tekoäly on nouseva teknologiatrendi, joka on saavuttanut varmasti meidän jokaisen tietoisuuden julkisen median ansiosta. Valtori on tunnistanut useita tekoälyn käyttötapauksia sekä Valtorin sisäisessä toiminnassa että myös palvelukehityksessä asiakkaille.

Kuva: Tekoälyn luoma kuva valtion ICT-palvelukeskuksesta.

Osassa Valtorin nykyisiä palveluja tekoälyä hyödynnetään jo osana teknologiatoimittajan tuomina ominaisuuksina, esimerkiksi tietoturvapalveluissa. Lisäksi olemme vastaanottaneet uusia asiakastarpeita liittyen kaupallisiin tekoälysovelluksiin.

Tekoälyn käyttöönottoja suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa pilviyhteistyöryhmissä. Strategisen PL-ryhmän yksi tämän vuoden teemoista on ”Tekoälytoteutukset käyttöön”, jossa tekoälytoteutuksia käsitellään pilvipalveluiden näkökulmasta, tehdään tiedonvaihtoa eri virastojen toteutuksista, sekä annetaan syötettä Valtorin palveluvalikoimaan.

Tekoälyn käyttöönotto on merkittävä muutos, joka tuo uusia mahdollisuuksia, mutta tuo myös riskejä mukanaan. Huomioitavia asioita on tietoturva, tietosuoja, vastuut, sääntely ja etiikka. Valtorin tehtävänä on huolehtia siitä, että valtionhallinnon arki on sujuvaa ja turvallista ICT-palveluiden ja -työvälineiden kanssa, myös tekoälyn osalta. Tässä muutama esimerkki Valtorin palvelukehityksestä.

Kehittäjän tekoäly

Kehittäjän tekoäly on suunnattu palvelukehityksessä toimiville henkilöille. Se on tekoälyavustaja, joka auttaa kehittäjiä kirjoittamaan koodia nopeammin ja tehokkaammin. Kehittäjän tekoälyn avulla kehittäjät voivat keskittyä luovaan ajatteluun ja ongelmanratkaisuun, kun taas rutiinitehtävät, kuten koodin kirjoittaminen ja dokumentointi voidaan osittain automatisoida. Sisäisissä POC-kokeiluissa käyttäjät ovat raportoineet merkittäviä parannuksia tuottavuudessaan.

Olemme edistäneet tätä aihepiiriä tietosuoja edellä, aloittaen DPIA (Data Protection Impact Assessment) vaikutuksen arvioinnista.

Tietotyöläisen tekoäly – Copilot for M365

Microsoft Copilot for Microsoft 365 on suunnattu avustamaan Office-dokumenttien tuottamista ja jalostamista. Kaikkien 365 copilottien takana on sama AI-moottori, mutta jokaiseen niistä on rakennettu oma sovellus kommunikoimaan AI-moottorin kanssa. Tästä syystä ominaisuudet eri Office-tuotteiden copilottien välillä eroavat hiukan toisistaan.

Outlook

  • Pitkien sähköpostikeskustelujen yhteenveto
  • Avustava vastauksen tuottaminen sähköpostiin

Word / PowerPoint

  • Sisällön tuottaminen käyttämällä annettua materiaalia
  • Tiivistelmä dokumentista / esityksestä
  • Esityksen parantelu pyyntöjen mukaan – kuvituksen lisäys, siirtymät sivujen välillä

Excel

  • Datan analysointi ja visualisointi käyttäjän esittämien toiveiden mukaan

Teams

  • Keskustelujen yhteenveto, toimenpiteiden ja päätösten listaus

OneNote

  • Auttaa tekemään tiivistelmän sivusta/sivuryhmästä
  • Automaattiset todo-listat muistiinpanoista

Jotta saisimme copilot 365:n käyttöön Valtorissa, on meneillään DPIA tietosuojaan liittyvien vaikutusten arvioinnista. Samassa yhteydessä tarkastellaan myös tietoturvaan liittyviä uhkia. DPIA:n osalta Valtorissa on pidetty kolme työpajaa ja työ oletettavasti valmistuu maaliskuun aikana.

Teksti ja kuva: Vilhelm Backman
Valtori