Pilvikehittämisen päivä Lintulahdessa: Ketterää pilvikehitystä ja modulaarisuutta asiakkaiden hyödyksi

06.06.2024

Pilvikehittämisen päivä Lintulahdessa: Ketterää pilvikehitystä ja modulaarisuutta asiakkaiden hyödyksi

Järjestyksessään neljäs Pilvikehittämisen päivä keräsi noin 80 pilvipalveluiden parissa työskentelevää asiantuntijaa Helsingin Lintulahteen 24.5.2024.

Kuvateksti: Ajankohtaisista esityksistä vastasivat toimitusjohtaja Marja Rantala, palveluarkkitehti Juha Nieminen, ohjelmapäällikkö Sanna Qvist ja palveluarkkiehti Vilhelm Backman. (Kuvalähde: Valtori)

Tapahtumassa esiteltiin Valtorin asiakasneuvottelukunnan strategisen ja operatiivisen pilviyhteistyöryhmän keskeisiä aiheita, kuten pilvityöympäristö, pilven hallintapalvelut, turvallinen pilvi, varautuminen ja tekoäly.

Esityksiä ajankohtaisista teemoista

Tapahtuma alkoi yhteisillä esityksillä, jonka jälkeen osallistujat valitsivat mielenkiintoisimmat esitykset eri fokusalueista. Ajankohtaisista aiheista keskusteltiin ja sparrailtiin esitysten jälkeen.

Tilaisuuden avasi toimitusjohtaja Marja Rantala, joka korosti esityksessään pilvisiirtymän strategista merkitystä. Hän painotti tavoitetta nopeuttaa palvelukehitystä ja varmistaa, että palvelut vastaavat asiakkaiden tarpeita. Marja muistutti myös, että Valtori tukee aktiivisesti asiakkaidensa pilvisiirtymää ja tarjoaa erityisesti pienemmille asiakkaille asiantuntija-apua.

Ohjelmapäällikkö Sanna Qvist esitteli palvelustrategian toimeenpano-ohjelman ja sen vaikutukset pilvisiirtymään. Hän kertoi, että myöhemmin tänä vuonna valmistuva asiakkaan pilvisiirtymän polku on yksi ohjelman konkreettisista tuloksista. Tämä polku auttaa asiakkaita suunnittelemaan ja toteuttamaan kustannussäästöjä pilvisiirtymässä.

Palveluarkkitehti Juha Nieminen esitteli Valtorin pilvikehitystä kattavasti. Hän selvensi Valtorin pilvikehityksen käytäntöjä ja mainitsi, että se on toiminut jo vuoden ajan ketterästi käyttäen SAFe-viitekehitystä. Juha korosti, että pilvipalveluiden vaatimustenmukaisuutta ei voi ulkoistaa pelkästään amerikkalaisille jättiyrityksille. Hän myös painotti modulaarisuuden tärkeyttä palveluissa ja sen merkittävää roolia erilaisten asiakastarpeiden täyttämisessä. Tavoitteena on, että käyttöönotot ovat erilaisia asiakastarpeen mukaan, mutta palvelut ovat geneerisiä. 

Palveluarkkitehti Vilhelm Backman esitteli kuulijoille Valtorin tekoälyn osaamiskeskusta, jonka toiminta on tarkoitus käynnistää myöhemmin tänä vuonna. Myöhemmin nimettävän tekoälyn osaamiskeskuksen tehtävänä on sekä sisäisesti että asiakkaiden kanssa tukea tekoälyn hyödyntämistä koko valtionhallinnossa. Vilhelm korosti, että tekoäly on otettava hallitusti mukaan Tori-ympäristön tuotteistettuihin palveluihin. Lakeja ja säädöksiä on noudatettava, ja rekisterinpitäjän on suoritettava vaikutusten arviointi, mikä on usein asiakkaan vastuulla.

Keskustelua ja sparrausta pilven fokusalueista

Näiden neljän esityksen jälkeen ohjelma jakaantui kolmeen fokusalueeseen. Osallistujat pääsivät valitsemaan näistä kaksi.

Fokusalueiden teemat liittyivät mm. Zero trust -arkkitehtuuriin, pilvipalveluihin, tietosuojaan ja turvasatamaan.

Tapahtuma esitteli Valtorin jatkuvasti kehittyvää pilvikehitystä konkreettisesti ja loi samalla näkymää tulevaisuuteen. Tapahtuman vahva vuorovaikutteisuus takasi sen onnistumisen sekä Valtorin että asiakkaiden kannalta. Asiakkaat ovat jatkossakin tärkeässä roolissa, kun Valtori edistää pilvisiirtymää.

Lämmin kiitos esiintyjille ja osallistujille!

Seuraava Pilvikehittämisen päivä on jo suunnitteilla. Tiedotamme tulevasta tapahtumasta, kun tiedot tarkentuvat – pysy kuulolla!

Linkki pilvikehittämisen työtilaan (Nimbus)

Nimbus-tietopankin käyttöoikeuksista vastaa pilvipalveluasiantuntija: julia.valkealahti@valtori.fi

Teksti: Olli Teräs (Valtori)