Katsaus pilviyhteistyöryhmän toimintaan vuonna 2022

09.12.2022

Katsaus pilviyhteistyöryhmän toimintaan vuonna 2022

Vuoden 2022 alussa käynnistyivät Valtorin Asiakasneuvottelukunnan yhteydessä strateginen ja operatiivinen pilviyhteistyöryhmä.

(Kuvassa Mira Holmroos-Kolari)

”Valtori on olemassa asiakkaitaan varten ja tehtävämme on tarjota sellaisia ICT-palveluja, jotka tukevat virastojen toiminnan tavoitteita ja arkea. Haluamme selvittää, millaisia palveluita tulee kehittää, jotta ne vastaavat mahdollisimman hyvin asiakkaidemme tarpeita”, sanoi toimitusjohtaja Paula Kujansivu Valtorin järjestämässä Pilvikehittämisen päivässä viime syyskuussa. 

Pilviyhteistyöryhmät pitävät kerran kvartaalissa koko asiakaskunnalle katsauksen keskeisiin työstössä oleviin teemoihin ja työn tuloksiin. Näitä aiheita käsiteltiin Pilvikehittämisen päivässä syksyllä 2022 ja saman tyyppinen tilaisuus on suunnitteilla myös keväälle 2023. 

Pilvikehittämisen päivässä halutaan nimenomaan saada kaikki kiinnostuneet asiakkaat pilvipalveluiden kehittämisen äärelle saadaksemme arvokasta palautetta ja sparrausta, mihin suuntaan ja mitä palveluita meidän tulisi erityisesti kehittää. 

Tarkoituksena on, että operatiivinen pilviyhteistyöryhmä osallistuu erittäin aktiivisesti käynnissä oleviin Valtorin palvelukehitysprojekteihin pilvipalveluiden osalta ja ohjaa osaltaan kehittämistä toivottuun suuntaan asiakastarpeita peilaten. 

Pilvikehittämisen päivä on yksi tapa tehdä yhteistyötä ja ottaa asiakkaat mukaan ohjaamaan palvelukehitystä. 

Valtorin ja asiakkaiden välinen yhteistyö syveni vuoden aikana

"Pilviyhteistyöryhmien tarkoitus on tuoda asiakkaat ja Valtori yhteiseen pöytään käymään vuoropuhelua pilvikehittämisen keskeisistä teemoista", toteaa johtaja Mira Holmroos-Kolari Valtorista.

Lisäksi Pilviyhteistyöryhmien tarkoitus on tarkastella fokusalueita, määrittää yhteistä suuntaa ja mm. pilvipalveluiden hyödyntämisen periaatteita, tulkintoja ja linjauksia koko valtionhallinnon näkökulmasta.

Kevään aikana täsmentyivät keskeiset työstettävät teemat, ja niiden myötä myös ylätason kehittämisen fokusalueet. Yhteistyöryhmien tunnistamille seuraaville teemoille sovittiin veturit, joiden ansiokkaan työn tuloksena olemme saaneet aikaan

  • ehdotuksen valtiovarainministeriölle (VM) valtionhallinnon uusiksi pilvilinjauksiksi,
  • varautumiseen tarkoitetun lisäkyvykkyyden eli Turvasatama-konseptin sisältämän kokonaisuuden kuvauksen sekä jatkotoimet päätöksentekoa varten, 
  • henkilötietojen käsittelyyn liittyen TIA/DPIA-tietopaketin Microsoftin Teams & M365 -kokonaisuudelle rekisterinpitäjän TIA/DPIA-arviointia tukeaksemme,
  • ylätason ekosysteemin ja viitearkkitehtuurin kuvauksen yhteiseksi sanastoksi ja ymmärryksen välineeksi.

Haluan kiittää toki kaikkia asiakkaitamme ja pilviyhteistyöryhmien jäseniä yhteistyöstä, mutta erityisesti vielä ensimmäisen toimintavuoden päätteeksi todella suuret kiitokset kuuluvat pilviyhteistyöryhmien puheenjohtajille ja vetureille eli suurkiitokset mahtavasta panoksestanne Esko Kaarlonen (VK), Juha Vuojärvi (Vero), Petri Ellmén (VK), Mikko Tallgren (MML) ja Noora Kallio (DVV)!